Οι τρεις μάγοι των επενδύσεων

Ο μεγαλοπροφήτης Βαλάαμ Σόρος το είχε πει καθαρά: «Μόλις ανατείλει το “άστρο της Βηθλεέμ” κάναμε την τύχη μας, μάγκες. Ετοιμάστε πεσκέσια και να είστε επί ποδός. Θα γίνει του hedge fund το κάγκελο λέμε!». Κι έφτασε το νέο, μια μέρα, στην Περσία και οι τρεις μάγοι κίνησαν για τον προορισμό τους. Μπροστά ο πρεσβύτερος Αργυρ ντε Ρουμπινί, πλάι του ο Βασίλ Τσανγκ Ξενιάδ και πίσω τους ο νεαρός Βλας Αλ Τσακτανί.

Φτάνοντας στη φάτνη, ο Βλας άνοιξε το βήμα του και μπήκε πρώτος μέσα με φόρα. «Έλα πάρε, πάρε, πάρε. Τι σας έχω εγώ σήμερα; Χρυσό να φαν κι οι κότες! Ράβδους, δόντια, αλυσίδες, χαμός! Και πετρέλαια έχω! Το μαύρο το καλό, το κατράμι, που αν με πάρεις κοντά σου θα σου κάνω ‘γω κάτι θαύματα, τύφλα να ‘χει ο κρίνος!». Το πλήθος παρέμεινε ασυγκίνητο. Ο Ρουμπινί με τον Ξενιάδ βρήκαν την ευκαιρία και την έπεσαν παραδίπλα. «Έλα μανταμίτσα, πάρε λιβάνι, πάρε σμύρνα, πάρε γιουάν, πάρε διαμάντια, ζαφείρια, τα πάντα όλα! Βάλε μας στο κόλπο και να ‘σαι σίγουρη ότι από του χρόνου το πρωτάθλημα “κλειδώνει” στην Ιερουσαλήμ!». Δεν κουνήθηκε φρύδι.

«Δεν έχει ψωμί εδώ για ‘μας», αποφάνθηκε ο Αργύρ. «Πάμε παιδιά, κάποτε θα βρούμε τους σωστούς ανθρώπους. Τους ξύπνιους, που θα πιστέψουν σε ‘μας και θα καταλάβουν ότι ερχόμαστε να τους προστατέψουμε από τα λαμόγια που τους περιτριγυρίζουν». «Δίκιο έχεις», συμπλήρωσε ο Βλας μόλις ξεκίνησαν να απομακρύνονται, «και να σου πω και κάτι; Το χρόνο μας χάσαμε εδώ πέρα, δεν πάμε απέναντι στο πρακτορείο να ρίξουμε κανά “ψιλό” στη σφαγή των νηπίων; Μου ‘χει πει ένας δικός μου ότι ο Ηρώδης είναι σε φουλ φόρμα, οπότε το 1,60 στο over 30 είναι value for money. Άντε, βιαστείτε, μας έκοψαν που μας έκοψαν την επένδυση πιο πριν οι άμπαλοι, μην φράξουν και το “άχαστο”  στοίχημα και μείνουμε ρέστοι…».