Να φύγετε κύριοι, να πάτε αλλού

Να είσαι τώρα ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Έχεις καθίσει καμιά 25αριά χρόνια στους πάγκους. Έχεις σαρώσει με την Πόρτο, μια ομάδα πρότυπο και όλοι ακόμα και τώρα που έχεις φύγει δύο χρόνια μιλούν για τη δουλειά σου. Παρότι είσαι 65 γουστάρεις τις προκλήσεις. Δέχεσαι την πρόσκληση να φτιάξεις μια ομάδα για να πάρει πρωτάθλημα.

 

Και ξαφνικά γύρω σου όλα διαλύονται. Διοίκηση σε αποσύνθεση, μέτοχοι προς εξαφάνιση, λεφτά γιοκ, πρίγκιπες να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, βοηθοί διαιτητών να ακυρώνουν γκολ στην ομάδα σου εφαρμόζοντας νέο κανονισμό στο οφσάιντ, παράγοντες της φασαρίας να βγαίνουν από τη ναφθαλίνη, ΜΜΕ που προστάζουν σχεδόν την απομάκρυνσή σου το καλοκαίρι και δύο μήνες μετά σε αποθεώνουν. Μέσα σε όλα αυτά εσύ πρέπει να παραμείνεις σοβαρός, να κάνεις σωστά τη δουλειά σου και κυρίως να είσαι εντάξει με τη συνείδησή σου. Τόσο που όταν χάνεις για πρώτη φορά φέτος να λες «είναι δύσκολο να είσαι πρώτος, οι παίκτες μου πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν δεν κάνουν αυτά που πρέπει, δεν θα κερδίζουν».

 

Να είσαι ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Έχεις αποδείξει σε ένα πολύ απαιτητικό κοινό της Ελλάδας ότι ξέρεις να δίνεις το στίγμα σου στην ομάδα, ότι μπορείς να κατακτάς τίτλους, ότι είσαι ικανός να περάσεις μια φιλοσοφία πως πάνω απ όλα πρέπει να υπηρετείται ένα πλάνο. Παρότι είχες μπλέξει μια φορά με το Ελλαδιστάν, αποδέχεσαι την πρόσκληση να επαναφέρεις την ομάδα εκεί που ήταν όταν την άφησες. Και το πετυχαίνεις. Κάθεσαι και δεύτερη σεζόν γιατί εμπιστεύεσαι όσους σου λένε ότι φέτος όλα θα γίνουν όπως τα ζητήσεις.

 

Και ξαφνικά βλέπεις όλα να αλλάζουν. Μια διοίκηση που ακούει εκτός από σένα και άλλους στα μεταγραφικά με αποτέλεσμα να φέρνει παίκτες που δεν ζήτησες ποτέ. Μια μερίδα των οπαδών να σου χρεώνουν ακόμα και το γεγονός ότι δεν «καθάρισες» την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ από την 4η αγωνιστική απέναντι σε ομάδες πρωταθλημάτων πρώτης ταχύτητας. ΜΜΕ τα οποία σε κατηγορούν για επιλογές παικτών προτού σε αποθεώσουν για τις ίδιες επιλογές. Παράγοντες να ασχολούνται επί εβδομάδες με τη διαιτησία. Μέσα σε όλα αυτά εσύ δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεφύγει από τις αρχές του, παλεύεις να κρατήσεις επίπεδο και σοβαρότητα εντός του ποδοσφαιρικού τμήματος αλλά και να διατηρήσεις την ειλικρίνεια σου. Τόσο που μόλις τελειώνει παιχνίδι όπου η ομάδα σου έχει σκοράρει γκολ με οφσάιντ να λες «ήταν οφσάιντ, καταλαβαίνω τον Παναιτωλικό που διαμαρτύρεται».

 

Όχι. Μας πέφτουν πάρα πολύ τούτοι οι δύο. Είναι τόσο σοβαροί που ξεφεύγουν από τα μέτρα μας. Υπηρετούν το ποδόσφαιρο σε όλες του τις πτυχές σε μια χώρα που έχει μάθει να λειτουργεί ανάποδα, καχύποπτα, παρασκηνιακά, καταστροφικά. Μακάρι να παίρναμε όλοι παραδείγματα από τους δύο αυτούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Παραδίδουν μαθήματα καθημερινά. Και -για μας- εντελώς δωρεάν. Τι κάνουν εδώ σε μας; Να φύγετε κύριοι, να πάτε αλλού.