Ποιος είναι ο καλύτερος σούπερ ήρωας;

Μεγάλωσα διαβάζοντας του κόσμου τα κόμιξ και είμαι για αυτό περήφανος. Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι τη μαύρη μέρα που έκοψα το Μπλεκ. Θυμάμαι ότι κάποτε ένας φίλος μας φιλοξένησε στο εξοχικό του λίγο έξω από την Κόρινθο. Άρρωστος κι αυτός σαν εμένα είχε κάποιες χιλιάδες Μπλεκ τακτοποιημένα: νόμιζα ότι βρέθηκα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, δεν ήθελα να φύγω. Δεν υπάρχει εικονογραφημένο που να κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80 και να μην πέρασε από τα χέρια μου. Από το Αγόρι μέχρι το Τρουένο κι από την Περιπέτεια μέχρι τη Βαβούρα τα χω διαβάσει όλα: ακόμα και κάτι απιθανειές τύπου Ιζνογκούντ ή Κοκομπίλ τα χω τιμήσει. Ακόμα σε ένα καλό κόμικ δε λέω όχι: το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω κρίσης διάβασα τον πόλεμο των σουπερ ηρώων, μια σάγκα της Μarvel, όπου παίζουν σχεδόν όλοι. Το ποιος είναι ο καλύτερος πάντα με ταλαιπωρούσε.

 

Όταν το θέμα μπαίνει στις παρέες οι πιο πολλοί απαντούν ο Σούπερμαν. Είναι σχεδόν ανίκητος, πετάει, έχει καταφέρει να βάλει στη φυσιολογικής τροχιά τη Γη όταν κάποτε την κούνησαν οι κακοί. Ναι, έχει ένα πρόβλημα με τον Κρυπτωνίτη αλλά που διάβολο μπορεί να βρεις Κρυπτωνίτη; Θα ήταν αληθινό πρόβλημα αν είχε κάποιο θέμα με το τσιμέντο π.χ – τότε ναι. Όμως ένας σούπερ ήρωας δεν κρίνεται μόνο από τις δυνάμεις του ή την καλοσύνη του ή έστω την ικανότητα του να φοράει το σώβρακο πάνω από ένα καλτσόν και κανείς να μη βλέπει ότι είναι ίδιος ο Κλαρκ Κέντ – κρίνεται και από άλλα. Π.χ ο Σούπερ μαν είναι ένας μάλλον ξεύτιλος δημοσιογράφος που στην τωρινή εποχή της κρίσης θα τον απέλυαν για πλάκα. Επίσης δεν μπορεί να δείχνει τις σούπερ δυνάμεις του γιατί καταπιέζεται από την αποκάλυψη του μυστικού του: τι να τις κάνω τις σούπερ δυνάμεις αν δε μπορώ να τσακωθώ με έναν που με έκλεισε στο πάρκινγκ; Ο σούπερ μαν είναι ένας καταπιεσμένος μικροαστός που κάποια στιγμή θα φλιπάρει και θα καταλήξει σε τρελάδικο. Επίσης έχει πολύ μέτριο γούστο στις γυναίκες. Στο γραφείο γελάνε με το πόσο καψούρης είναι – να μου λείπει.

 

Ο Μπάτμαν είναι πιο ωραίος τυπάς αναμφισβήτητα. Είναι πάμπλουτος και γκατζετάκιας. Έχει ωραίες γκόμενες και δεν είναι κολλημένος με καμία. Έχει τρομερό αμάξι και σκάφος. Είναι νυχτόβιος και μάλλον γερό ποτήρι. Αλλά του χουν σκοτώσει τη μάνα και τον πατέρα, κουβαλάει παιδικά τραύματα, θα φάει τα λεφτά του σε ψυχολόγους και ντύνεται νυχτερίδα: ποιος αντέχει σοβαρά τέτοιο τραβεστιλίκι; Τρώει επίσης πολύ ξύλο σε σημείο που να αφήνει υποψίες ότι διακατέχεται από ένα αγιάτρευτο μαζοχισμό. Κι έχει και μια μυστήρια σχέση – όχι με το Ρόμπιν, που έχουν όλοι λυσσάξει αλλά με τον μπάτλερ του.

 

Ο Σπάιντερμαν είναι φρικιό, κανονικό φρικιό. Πετάει ιστούς, βλέπει κάτι περίεργα, κρεμιέται από ταράτσες, τρομάζει όλη την κοινωνία. Ως φρικιό συναναστρέφεται με φρικιά: οι εχθροί του είναι ό,τι χειρότερο κι ο ίδιος βαδίζει προς την ψυχοπάθεια και το ξέρει. Στον πόλεμο των σούπερ ηρώων όταν ο Αϊρον μαν τον πείθει να αποκαλύψει την αληθινή του ταυτότητα, το κάνει και παθαίνει κατάθλιψη. Είναι τραγικός τεμπέλης, εκτός αν θεωρείται δουλειά να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου. Το χειρότερο είναι ότι μπλέκει με ηθοποιά: κακό συναπάντημα όλες τους.

 

Ο Αίρον μαν είναι φοβερός. Ο Τόνι Σταρκ θέλει να ξέρουν όλοι ποιος είναι και δεν κουβαλάει τα συμπλέγματα του Μπάτμαν και του Σπάιντερμαν, είναι πανέξυπνος, έχει πολλά λεφτά, είναι γεννημένος ηγέτης. Αλλά είναι καρδιοπαθής και ζει χάρη σε μια συσκευή που τον κρατάει ζωντανό – εδώ βηματοδότη βάζεις και τρελαίνεσαι! Η αλήθεια είναι ότι ο τύπος ζει κάθε μέρα της ζωής του σαν να είναι η τελευταία γιατί όντως μπορεί να είναι η τελευταία. Αντέχει κανείς τέτοιο μαρτύριο; Εγω όχι.

 

Ο Χούλκ είναι σαν τον Πάγκαλο καλεσμένο στον Πρετεντέρη. Αναψοκοκκινίζει, μιλάει λίγο και λέει συχνά ακατανόητα πράγματα, ο σκοπός είναι να τον τσαντίσεις για να γίνει το έλα να δεις. Σε μια από τις περιπέτειες του τον στέλνουν στον πλανήτη των Χουλκ για να γλυτώσει κι εκεί βρίσκει τη γυναίκα της ζωής του και πολλούς άλλους Χουλκ. Παρόλα αυτά γυρνάει, γιατί εκεί ως ένας από όλους δεν μπορεί να κάνει φιγούρα – ο Χουλκ είναι νούμερο και θέλει όλοι να ασχολούνται μαζί του! Επίσης αλλάζει χρώματα σαν αν είναι πολύφωτο: υπάρχει πράσινος, αλλά και κόκκινος. Σύντομα και σε συσκευασία δώρου…

 

(Ο Τσάκας θα μπορούσε να είναι Σούπερ ήρωας. Είναι ανίκητος σαν το Σούπερ μαν, πάμπλουτος σαν τον Μπάτμαν, σίγουρα κάτι τον έχει τσιμπήσει όταν ήταν μικρός όπως τον Σπάιντερμαν, είναι ηγέτης όπως ο Αϊρον μαν και αν τον τσαντίσεις γίνεται Χουλκ. Αν δεν ήταν προφήτης του Πρίγκιπα και ιδρυτής μιας νέας θρησκείας θα έψαχνα σκιτσογράφο για τις ιστορίες του…)