Αγαπημένο μου κρασάκι

Οι τσουτσικοχελάκηδες δεν με άφησαν να παω στην πρώτη του (έχουμε δουλειά και αηδίες). Το αγαπημένο μου μποζολέ, στην δικιά του πρεμιέρα έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια έμεινε δίχως την αφεντιά μου. Ναι, έχει περάσει ένας μήνας από τότε, αλλά το φέρω βαρέως. Κι αν ο Τσόχος σας γράφει για συνταγές (η Κουντούρη μαγειρεύει τις δικές της και καλά κάνει) γιατί αγαπητοί ινσαϊντερς να μην μιλήσουμε για κρασάκι; Τι μέλη σε wine club είμεθα; (σε είδα εσένα που με αποκάλεσες κρασοπατέρα, γκρρρ).

 

Λοιπόν, το νέο μποζολέ έχει φτάσει εδώ και λίγες μέρες. Τι είναι τούτος ο οίνος;
Το σίγουρο είναι ότι από το 1951 έως και σήμερα, η άφιξη του Beaujolais nouveau παραμένει μία από τις διασημότερες γαλλικές παραδόσεις. Le Beaujolais nouveau est arrivé ! (Το νέο Μποζολέ έφτασε!), αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί κάθε χρόνο, την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη, την ημέρα που γιορτάζεται ανά τον κόσμο η έλευση της νέας σοδειάς αυτού του φημισμένου κρασιού. Η γιορτή πάντως συνεχίζεται ακόμη!

 

Το Μποζολέ είναι το πρώιμο κόκκινο κρασί της ομώνυμης περιοχής, το οποίο ανήκει ευρύτερη αμπελουργική ζώνη της Βουργουνδίας. Είναι το πρώτο κρασί της χρονιάς που διατίθεται προς κατανάλωση μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση του από σταφύλια ποικιλίας Gamay (προσοχή στην προφορά, αν και η γεύση του είναι ακριβώς όπως η ποικιλία που διαβάζετε), έχει ευχάριστο και γαργαλιστικό άρωμα, χαμηλή περιεκτικότητα σε ταμίνες και έντονο ρουμπινί χρώμα με φρουτώδη γεύση χωρίς δυνατότητα παλαίωση. Η παραμονή του σε φιάλη μερικούς μήνες το βελτιώνει αρκετά.

 

Καλό είναι να το βάλετε στο ψυγείο 20 λεπτά πριν το τραπέζι σας γιατί εκδηλώνεται καλύτερα όταν είναι δροσερό. Μην το δοκιμάσετε με κόκκινο κρέας. Εχει χαμηλές τανίνες το κρασί και δεν δένει. Αντίθετα, μπορεί να συνδυασθεί με ασιατική κουζίνα.
Στην όσφρηση το πρώτο άρωμα που βγαίνει είναι αυτό της τσιχλόφουσκας!
Μη νομίζετε επίσης ότι χρειάζεται ειδικό φαγητό για το συγκεκριμένο κρασί. Δοκιμάστε το και με πρόχειρα γεύματα πίτσας και fast food. Δένει άριστα και με αυτά!
Τέλος, μην πάτε να το ζητήσετε μετά την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Η πώληση του απαγορεύεται! Λίγη υπομονή. Θα έρθει το καινούργιο!

 

 

ΥΓ. Κι ακριβό δεν το λες! Δεν λέμε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά για τη φήμη που έχει τα 8-9 ευρώ το μπουκάλι δεν είναι και πάρα πολλά!