Το δροσερό καλοκαίρι της ελληνικής κολύμβησης

*Του Νίκου Γέμελου

Η ημέρα της έναρξης της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού πλησιάζει. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά από το 2004 και την Αθήνα επιστρέφουν πάλι στην Ευρώπη και στο Λονδίνο. Η Ελλάδα περνάει δύσκολα αλλά οι αθλητές της προετοιμάζονται όχι για την συμμετοχή αλλά για την διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Έλληνες έχουμε μάθει να παλεύουμε και να εντυπωσιάζουμε. Το κομμάτι μου, η μεγάλη μου αγάπη, είναι η κολύμβηση και θα καταθέσω την άποψη μου για τις προσδοκίες που έχουμε από τους Έλληνες κολυμβητές στο Λονδίνο.

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω από την ανοιχτή θάλασσα. Έχει εισέλθει στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει … εθνικό σπορ λόγω των μεγάλων επιτυχιών. Στην Ελλάδα αυτό το αγώνισμα θα αναπτυχθεί πάρα πολύ αφού είμαστε μια χώρα με νερό και επιπλέον οι επιτυχίες των αθλητών μας ωθούν πολλά παιδιά στην ανοιχτή θάλασσα. Στο Λονδίνο θα έχουμε δυο συμμετοχές. Αυτή του Σπύρου Γιαννιώτη και εκείνη της Μαριάννας Λυμπερτά. Οι δυο αθλητές μας έχουν μεγάλες ελπίδες για μετάλλιο. Θα είναι κρίμα να μην πάρουν μετάλλιο τα παιδιά. Το αγώνισμα αυτό είναι πολύ δύσκολο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού δεν έχουμε μια βάση 70 αθλητών αλλά 25. Ακόμη και ο τελευταίος έχει πιθανότητες διάκρισης. Οι δυο αθλητές μας έχουν δουλέψει πάρα πολύ και θα μας κάνουν υπερήφανους. Επειδή είμαι και προπονητής του Γιαννιώτη θα καταθέσω πως ο Σπύρος έχει δώσει όλο του το είναι στην προετοιμασία.

 

Στην πισίνα τα πράγματα έχουν αλλάξει πια για την Ελλάδα. Πιστεύω πως είναι εφικτοί οι τρεις τελικοί για την χώρα μας. Το να πάρεις μετάλλιο είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά ελπίζω σε καλά πλασαρίσματα. Ο Σαμιλίδης, ο Δρυμωνάκος αλλά και ο Γρηγοριάδης έχουν δείξει πως μπορούν να είναι σε τελικό. Όλα τα παιδιά θα παλέψουν και είμαι σίγουρος πως για άλλο ένα καλοκαίρι η ελληνική κολύμβηση θα … δροσίσει την Ελλάδα με τις επιτυχίες της.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο περιμένω να δω τον Φελπς. Δεν θα είναι όπως το 2008. Είναι δύσκολο να πάρει πάλι οχτώ μετάλλια. Μπορεί να πάρει όμως αρκετά. Πιστεύω γενικά πως θα έχουμε πάρα πολύ καλούς χρόνους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι θεατές θα μείνουν καθηλωμένοι στην πισίνα. Οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν και πάλι αφού έχουν την καλύτερη ομάδα. Ο Μάικλ Φελπς κάνει απίθανα πράγματα αλλά ένας άλλος κολυμβητής ο Ράιαν Λόχτε θεωρώ πως είναι φοβερός όμως για πολλούς λόγους μένει στη σκιά του συμπατριώτη του. Στην Ευρώπη οι Ιταλοί και οι Γάλλοι μπορούν να πάρουν μετάλλια με κάποιους πολύ καλούς αθλητές τους αλλά οι Αμερικανοί θα τα σαρώσουν όλα.

Νίκος Γέμελος είναι εθνικός προπονητής της κολύμβησης.