Η εκπαιδευτική τηλεόραση του ποδοσφαίρου

Τα δύο τελευταία, δραματικά, βράδια, η αθλητική τηλεόραση της NOVA ήταν όαση. Χάρη στα δύο ντοκιμαντέρ για την ποδοσφαιρική ζωή δύο ζωντανών θρύλων του αθλήματος, του Θωμά Μαύρου και του Γιώργου Σιδέρη, των δύο τελευταίων πρωταγωνιστών της σειράς «football legends», χάρη στην οποία η αθλητική NOVA άλλαξε τις προδιαγραφές του προγράμματός της.

 

Αφιερώματα τέτοιας ποιότητας και τέτοιου βάθους στην τηλεοπτική έρευνα στα αρχεία για χάρη ποδοσφαιριστών, για χάρη του ποδοσφαίρου, δεν έχουν ξαναγίνει. Κι είναι πολύ τυχεροί αυτοί που στέκονται μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη και ταξιδεύουν για περίπου δύο ώρες στη ζωή τόσο μεγάλων ποδοσφαιριστών, με οδηγούς τους ίδιους. Αυτή η δουλειά έχει μεγάλη αξία όχι μόνο επειδή χαρίζει μοναδικές στιγμές νοσταλγίας σε όσους έζησαν και είδαν τα κατορθώματα αυτών των θρύλων, αλλά και επειδή δίνει την ευκαιρία στους νεότερους ποδοσφαιρόφιλους να μορφωθούν, να αποκτήσουν γνώση της ιστορίας του αθλήματος, να δουν για πρώτη φορά εν δράσει ποδοσφαιριστές των οποίων τα επιτεύγματα έχουν γνωρίσει μόνο μέσα από γραπτές ή προφορικές διηγήσεις. Αυτή η δουλειά έχει ανεκτίμητη αξία διότι βάζει αυτούς τους ποδοσφαιριστές στη θέση που τους πρέπει, στη σημερινή συνείδηση της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

 

Είναι ευχή για την ποδοσφαιρικά ανιστόρητη Ελλάδα να συνεχιστεί αυτή η δουλειά της NOVA. Μια παραγωγή καθαρού, αυθεντικού ποδοσφαίρου, γεμάτη από τηλεοπτική εικόνα που δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια μας. Αν δεν είδατε τις εκπομπές για τον Μαύρο και τον Σιδέρη και έχετε πρόσβαση σε τηλεόραση που εκπέμπει NOVA, μη στερήσετε από τον εαυτό σας αυτή την εμπειρία, κυνηγήστε τις επαναλήψεις.