Η αξιοποίηση του Βαλβέρδε

Πριν περίπου ένα τρίμηνο, τότε που είχε «σηκωθεί» το θέμα Βαλβέρδε – Μπαρτσελόνα, έψαξα όσο περισσότερο μπορούσα (και γινόταν) το θέμα. Αντιλήφθηκα ότι πράγματι ο Βάσκος τεχνικός τριγυρνάει στο μυαλό των ανθρώπων της Μπάρτσα ως υποψήφιος (τώρα ή αργότερα δεν έχει μεγάλη σημασία πια ούτε για τον Ολυμπιακό) τεχνικός του συλλόγου.
Μίλησα με συναδέλφους από την Ισπανία, οι οποίοι έχουν σχέσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντος της Μπαρτσελόνα. Για αυτό και θεωρώ ότι όσα μου μετέφεραν, είναι η πραγματικότητα. Μου είχαν πει τότε, λοιπόν, ότι σε κάθε περίπτωση, αν ο Πεπ Γκουαρντιόλα αποφασίσει να μην παραμείνει στον σύλλογο, θα έχει σημαντικό λόγο στην επιλογή του νέου προπονητή της Μπαρτσελόνα.

 

Μάλιστα, ακριβώς για αυτόν το λόγο, το όνομα του Βαλβέρδε ήταν γραμμένο (πρώτο ή τελευταίο δεν το γνωρίζω) στη λίστα της ισπανικής ομάδας. Λόγω της εξαιρετικής άποψης που έχει ο Πεπ για τον πρώην σε λίγες ημέρες προπονητή του Ολυμπιακού, αλλά και επειδή, όπως μου είπε χαρακτηριστικά ένας Ισπανός συνάδελφος, ο Βαλβέρδε έχει λίγο από Γκουαρντιόλα μέσα του… Και από εκεί, μαζί με όσα μάθαινε μιλώντας με ανθρώπους της Μπαρτσελόνα, πήγαζε τη σιγουριά του ότι τον Ερνέστο κάποια στιγμή στο μέλλον, θα τον προσεγγίσει η ισπανική ομάδα.

 

Αυτό, λοιπόν, το να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η άποψη του πρώην για τον επόμενο, μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Το θεώρησα… πολύ καλό για να γίνει και ελληνικό. Για αυτό και άκουσα με πολύ ευχάριστη διάθεση τον Βαγγέλη Μαρινάκη να λέει ότι ο Βαλβέρδε θα έχει λόγο στην επιλογή του νέου προπονητή του Ολυμπιακού.

 

Η αλήθεια είναι ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο οι προπονητές συνήθως φεύγουν από τις ομάδες στα μέσα της περιόδου και όχι στο τέλος της, άρα σημαίνει ότι φεύγουν με όχι καλές συνθήκες, ένα τέτοιο μοντέλο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.
Θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για τον Ολυμπιακό να κάνει ό,τι έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι η Μπαρτσελόνα με τον Γκουαρντιόλα. Να καταφέρει να αξιοποιήσει τον Βαλβέρδε όχι μόνο για τον επόμενο προπονητή του, αλλά και για τον μεθεπόμενο αν είναι δυνατόν και πάει λέγοντας. Μέχρι τη στιγμή που θα γίνει ο ίδιος ο Βαλβέρδε ξανά ο επόμενος…

 

Θα είναι επίσης μεγάλη επιτυχία για τον Ολυμπιακό να αξιοποιήσει τον Βάσκο τεχνικό και για άλλα ζητήματα που αφορούν στο αγωνιστικό του τμήμα. Επιτέλους, δηλαδή, διότι στο παρελθόν έχουν περάσει πολλές τέτοιες ευκαιρίες από τα χέρια του, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα και τις άφησε να φύγουν ανεκμετάλλευτες χωρίς να πάρει κάτι για το μέλλον του.