Όταν η ελπίδα αποστρέφεται τη λογική

Η είσοδος του κομήτη Τσάκα στην τροχιά του πλανήτη του ελληνικού ποδοσφαίρου, στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, με βρήκε στην ακριτική Χίο να υπηρετώ (με μεγάλη καθυστέρηση, είναι η αλήθεια) τη μαμά πατρίδα. Η είδηση ότι ένας πρίγκιπας ενδιαφέρεται για την αγορά του Παναθηναϊκού σίγουρα ήταν εντυπωσιακή. Το ίδιο και οι –απλόχερες- υποσχέσεις που άρχισε να μοιράζει με το καλημέρα ο εκπρόσωπός του. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια, όμως, η ταυτότητα του εκπροσώπου ήταν αρκετή για να μου δημιουργήσει επιφυλάξεις. Πόσο μάλλον τη στιγμή που η ενασχόληση μου με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έχει δώσει στα μάτια μου την ευκαιρία να δουν πολλά…

 

Η άντληση πληροφοριών είναι δύσκολη όταν βρίσκεται μέσα σε ένα στρατόπεδο, όμως δεν χρειάστηκε περισσότερο από μια εβδομάδα για να με οδηγήσει η διαίσθησή μου στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν είναι σε καμία περίπτωση όπως φαίνονται. Η αποσπασματική ανάγνωση του Τύπου ήταν αρκετή. Κυρίως γιατί, ως… Insider της δουλειάς διαπίστωσα γρήγορα την στάση συγκεκριμένων ανθρώπων που δεν δίσταζαν να κρατούν πισινή και να το επισημαίνουν, παρά το γεγονός ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού περπατούσαν στο δρόμο και από πάνω τους τους ακολουθούσε ένα συννεφάκι σκέψεων στο οποίο χωρούσαν ποτάμια πετροδολαρίων, γήπεδα με… επιχρυσωμένες θέσεις και μεταγραφές εκατομμυρίων.
Το έργο μου ήταν σχετικά πρόσφατο… Δεν είχε προλάβει καν να πάει στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Θυμήθηκα την εποχή που ο Μπομπ Κοζώνης έταζε πως θα «χωρούσε» το Allianz Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια και θα έκανε… το ΑΙΚ μεγάλη. Τότε, όσοι τολμούσαν απλά να επισημάνουν ότι στα έγγραφα-αποδείξεις της οικονομικής του δύναμης που παρουσίασε ο επιχειρηματίας εμφανιζόταν να έχει έξι διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης(!!!), ήταν… εχθροί της ΑΕΚ που δεν ήθελαν να την δουν να μεγαλουργεί.

 

Νόμος: Όταν γεννηθεί στον οπαδό η ελπίδα ότι θα δει την ομάδα του όπως την ονειρεύεται, την λογική την αποστρέφεται. Το εύκολο για έναν επαγγελματία είναι να μπει στο χορό και να τάζει τον Ρονάλντο, τον Μέσι, τον Μουρίνιο, τη γηπεδάρα, την ομαδάρα που θα σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλωστε, αν και ο ίδιος είναι και οπαδός, δε θέλει και πολύ να υπερισχύσει αυτή η πλευρά του. Το δύσκολο είναι να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα και να προσπαθήσει να παρουσιάζει τα γεγονότα, στην πραγματική τους διάσταση. Στην διάσταση που έχουν τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γιατί είναι τόσο μπουχτισμένος ο Ελληνας οπαδός με αυτό που ζει, που δεν θέλει κανείς να του σκοτώσει το όνειρο. Ακόμη και αν έχει και ο ίδιος βαθιά μέσα του μια υποψία ότι ίσως εθελοτυφλεί.

 

Συνεπώς, για τον κάθε εκπρόσωπο πρίγκιπα, μαχαραγιά, βασιλιά, μεγιστάνα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την εμφάνιση του Τσάκα μέχρι τη στιγμή που πέρασα για τελευταία φορά την πύλη του στρατοπέδου της Χίου. Ακόμη και εκείνη τη μέρα, ενώ ήδη είχαν πέσει πολλές… αναβολές, ο αξιωματικός πύλης ξεσπάθωνε κατά… αλλοθρήσκων φωνάζοντας ότι: «Όταν θα έρθει ο πρίγκιπας, θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε». Πώς να τον κατηγορήσεις όταν ακόμη και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εξέδρας» με την δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας ανάμεσα στην ΠΑΕ ΑΕΚ και την Allianz για την μη εγκυρότητα των εγγράφων που παρουσιάστηκαν από τον Κοζώνη, υπάρχουν οπαδοί της ΑΕΚ (λίγοι, ευτυχώς, αφού η επιφυλακτικότατα που δείχνουν οι περισσότεροι τώρα με τον Άραβα δείχνει ότι τα παθήματα έγιναν μαθήματα) που πιστεύουν ότι ένα… σκοτεινό κέντρο δεν του επέτρεψε να πάρει την ομάδα και να την… απογειώσει.

 

Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι οι… ανταποκρίσεις από την Τζέντα θα συνεχιστούν για πολύ ακόμη αν κάποιος από τον Παναθηναϊκό δεν βάλει ένα φρένο σε αυτή την υπόθεση. Εκτός αν το σίριαλ που παρακολουθούμε -στην καλύτερη υπόθεση απλώς- βολεύει ορισμένους…