Κάντε σας τη χάρη να επισκεφθείτε το ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει

Οι φυλακές στον Κορυδαλλό είχαν φτιαχτεί με προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν περί τους 700 κρατούμενους. Σήμερα κρατούν φυλακισμένους περισσότερους από 2200 ανθρώπους. Όχι, δεν κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα, δεν αυξήθηκε κατασκευαστικά η χωρητικότητα. Απλώς σε κελιά φτιαγμένα για να χωρέσουν δώδεκα σήμερα κοιμούνται εικοσιπέντε. Σε αυτή την εποχή, που είναι, κυριολεκτικά, ασφυκτικά γεμάτες, οι φυλακές πρέπει να ζουν με το μισό κόστος λειτουργίας, συγκριτικά με αυτό που είχαν προ ολίγων ετών. Και κάπως έτσι πέφτει αληθινό, πολύ ξύλο για ένα κομμάτι ψωμί ή ένα ποτήρι γάλα. Στα εστιατόρια, εκεί όπου γίνονται κάθε μορφής ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, πλέον ανοίγουν κεφάλια και σκίζονται κορμιά για μισό πιάτο φαΐ. Η επιβίωση περνά πλέον μέσα από τον μονόδρομο της ένταξης σε μια συμμορία. Κάνεις τα πάντα, πρέπει να κάνεις τα πάντα, για το φαγητό και την επιβίωση.

 

Σε αυτό το περιβάλλον ζουν και άνθρωποι που έκαναν στη ζωή ένα ή περισσότερα σοβαρά λάθη λόγω της παράνοιας, της υστερίας για μια δόση. Παιδιά 20, 22, 25, 30, 35 ετών που βρέθηκαν στη φυλακή για να πληρώσουν το κόστος του λάθους. Πάνω που άρχισαν να το αναγνωρίζουν, να μετανιώνουν, και βρέθηκαν μπροστά στην απόφαση για το αν θα προχωρήσουν, αν θα πάνε εμπρός για να ξαναβγούν στην επιφάνεια και να ξανακερδίσουν τη ζωή, ή αν θα φτάσουν στον βυθό, στον πάτο, πιο βουτηγμένα στις ουσίες, έκαναν μια μεγάλη χάρη στον εαυτό τους: άκουσαν τις συμβουλές των εντός φυλακής ειδικών, αυτών που έχουν το κουράγιο και τη μεγαλοσύνη να λειτουργούν σε μια ζωή πιο άγρια από αυτή που συλλαμβάνει, πιστέψτε με, ο κοινός ανθρώπινος νους, και πέρασαν την πόρτα του ΚΕΘΕΑ εν δράσει, του προγράμματος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων που λειτουργεί στο πλαίσιο του σωφρονιστικού (;) συστήματος.

 

Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, καθημερινά, αυτά τα παιδιά βγαίνουν από την πτέρυγα, εκεί όπου ζουν μαζί με κάθε λογής εγκληματία και απατεώνα, και μπαίνουν σε έναν πανέμορφο, πλήρως εξοπλισμένο χώρο, που δεν μοιάζει καθόλου με φυλακή. Πιάνουν το χέρι των ειδικών λειτουργών, μισθωτών και εθελοντών, και δίνουν μια πολύ δύσκολη μάχη για να απεξαρτηθούν από τις ουσίες και να ξανασηκωθούν, για να κερδίσουν τη ζωή.

 

Δεν είναι εύκολο στον επισκέπτη να περιγράψει, να απεικονίσει όσα είδε, και να αποτυπώσει με τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο όσα νιώθει και αντιλαμβάνεται μέσα σε ένα διάστημα περίπου τεσσάρων ωρών της συνάντησης με τα παιδιά και τους υποστηρικτές τους. Είναι αυθεντικό δώρο ζωής αυτό που κάνουν οι λειτουργοί και οι υποστηρικτές του ΚΕΘΕΑ σε αυτά τα παιδιά. Είναι αληθινή, συγκλονιστική μάχη ζωής αυτή που δίνουν καθημερινά όλα αυτά τα παιδιά για να αλλάξουν δρόμο. Τη δίνουν μαζί με την άλλη καθημερινή μάχη, αυτή της επιβίωσης μέσα στη ζούγκλα των φυλακών.

 

Ηταν μια πολύ σκληρή, ίσως η πιο σκληρή εμπειρία της ζωής μου, η βόλτα μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού. Ναι, είναι χειρότερα από όσο φανταζόμαστε όσοι έχουμε εικόνες μόνο από την τηλεόραση και το σινεμά. Ηταν μια πολύ ευχάριστη και βαθιά συγκινητική εμπειρία, από τις πιο συγκινητικές της ζωής μου, η ζωή τεσσάρων ωρών δίπλα σε αυτούς που αμφιβάλλουν αν θα καταφέρουν να ξανακερδίσουν τη ζωή τους. Δίπλα σε παιδιά που έκοψαν τις ουσίες και πέρασαν την πόρτα του ΚΕΘΕΑ για να ξαναπατήσουν, ή να πατήσουν για πρώτη φορά στα πόδια τους. Δίπλα σε παιδιά που σου παραδίδουν με χαμόγελο ένα καθαρό μάθημα ζωής.

 

Μετά από  τρία χρόνια πολύ επιτυχημένης λειτουργίας, με τους 8 στους 10 να συνεχίζουν, μετά την αποφυλάκιση, το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, με παιδιά που κατάφεραν να περάσουν στο πανεπιστήμιο, το ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αναγκάστηκε να κόψει κατά 50% το κόστος λειτουργίας του. Αυτά τα παιδιά, που φτιάχνουν μόνα τον ημερήσιο προϋπολογισμό, έμαθαν να ζουν με τα μισά, διότι διαφορετικά αυτό το κέντρο θα έκλεινε, το πρόγραμμα θα σταματούσε. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θεωρητικώς απευθύνεται στο 60% των κρατούμενων, αφού σε αυτό το ποσοστό ανέρχονται οι χρήστες ουσιών εντός φυλακών Κορυδαλλού, χρειάζεται τη βοήθειά σας. Την όποια βοήθειά σας. Την ανθρώπινη, την ηθική, την έμπρακτη, αλλά και την οικονομική. Είναι πολύ εύκολο να βοηθήσετε, αν έχετε τη διάθεση, ακόμη και αν δεν έχετε ούτε ένα ευρώ να προσφέρετε. Αρκεί μια βόλτα, μια επίσκεψη. Δεν μας κόστισε τίποτα, στους δέκα αθλητικούς δημοσιογράφους που δώσαμε τέσσερις ώρες απ’ τη ζωή μας για να παίξουμε μπάλα με αυτά τα παιδιά, που μας έκαναν το τραπέζι στο σπίτι τους. Μεγάλη χάρη μας έκαναν οι λειτουργοί του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει και τα παιδιά που αγωνίζονται να μείνουν καθαρά. Μας παρέδωσαν μαθήματα ζωής και μας πλημμύρισαν θετικά συναισθήματα. Μας έκαναν φίλους, θαυμαστές και υποστηρικτές της προσπάθειάς τους. Και σύντομα θα μας δουν ξανά εκεί.