Γιατί να πάτε το παιδί στην κολύμβηση

*Του Ιωάννη Αβράμη

Η κολύμβηση είναι η ιδανική άσκηση για να έλθει ένα παιδί για πρώτη φορά σε επαφή με την γύμναση. Έχει ελάχιστους τραυματισμούς στο μυοσκελετικό συστήματος και των αρθρώσεων, δεν επιβαρύνει τον σκελετό κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού, γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί εκμάθηση κολύμβησης είναι τα 3,5-4 χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους. Υπάρχουν βέβαια και τμήματα βρεφικά για παιδιά από 6 μηνών και άνω και υπό την καθοδήγηση έμπειρων και καταρτισμένων προπονητών κολύμβησης.

 

ΤΑ ΩΦΕΛΗ

Τα παιδιά σκληραγωγούνται
Η σκληραγώγηση είναι μία πολύπλευρη διαδικασία, που έχει –ειδικά- για τον παιδικό οργανισμό πολύ μεγάλη σημασία. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται μέσω του συστήματος ρύθμισης των σωματικών λειτουργιών.
Η σημαντική διαδικασία της σκληραγώγηση των παιδιών, που γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη των δασκάλων και των γονέων, θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε η διάρκεια του μαθήματος να αυξάνεται συνεχώς. Μ’ αυτό θα επιτευχθεί να χρησιμοποιηθούν ποικίλες, κινητικά περιεκτικότερες αλλά και εντονότερες ασκήσεις, που θα διευκολύνουν την προσαρμογή του οργανισμού στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Στενή σχέση με την σκληραγώγηση του οργανισμού είναι και η θετική επίδραση, πάνω στην εξέλιξη του παιδιού. Μέσω της συστηματικής προπόνησης (σκληραγώγησης) δεν είναι μόνο σε θέση, λόγω των φυσικών ικανοτήτων, να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις, που είναι πολύ σημαντικό αλλά είναι σε θέση να τις υπερνικήσει.
Παράλληλα αναπτύσσονται και θετικά στοιχεία στην προσωπικότητα του παιδιού, όπως υπερνικήσει του παιδιού, θέληση, συνειδητή πειθαρχία, επίμονη, άμιλλα.

 

Η λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος του παιδικού οργανισμού
Η κολύμβηση έχει πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομική λειτουργία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος. Μέσα στο νερό επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα διάφορες πιέσεις. Με τις επιβαρύνσεις αυτές που δέχεται ο παιδικός οργανισμός υπάρχει ενδυνάμωση των μυών της καρδιάς. Επίσης βελτιώνεται συνολικά της κυκλοφορίας του αίματος.
Η κολύμβηση με την επίδραση που ασκεί πάνω στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική άσκηση, εάν αναλογιστούμε στις απαιτήσεις που έχουν από τον άνθρωπο, το σχολείο αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. Η κολύμβηση προσφέρει απέναντι σ’ όλα αυτά την αρμονική ανάπτυξη των οργάνων του παιδικού σώματος.

 

Καταπολέμηση αδυναμιών και βλαβών στην στάση του σώματος
Κατά την εκτέλεση τα των κολυμβητικών κινήσεων το σώμα είναι οριζόντιο και τεντωμένο πάνω στον νερό. Η σπονδυλική στήλη των παιδιών στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού κατά την διάρκεια της ημέρας είναι κυρτή (καθιστικές ασχολίες στο σχολείο αλλά ακόμα και στο σπίτι). Κατά την διάρκεια της κολύμβησης όλο το σώμα κινέιται, αλλά κυρίως τα χέρια βρίσκονται σε μια ρυθμική εναλλαγή, η οποία έχει σημαντική επίδραση στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Γι’ αυτό και η κολύμβηση συνίσταται από ορθοπεδικούς και παιδιάτρους σαν πρόληψη και θεραπεία ενάντια στις βλάβες ή τυχών αδυναμιών της στάσης του σώματος.

 

Νερό, το φυσικό περιβάλλον του παιδιού
Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη με το υγρό στοιχείο και το νερό, και ένας από τους λόγους είναι πως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα έμβρυα «κολυμπούσαν» σε υγρά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κυρίως κατά την βρεφική ηλικία υπάρχει η αίσθηση της ασφάλειας και της ηρεμίας στα παιδάκια.

 

*Ο Ιωάννης Αβράμης είναι προπονητής κολύμβησης στο παιδικό τμήμα του Πανιωνίου.