Ο…Insider της Γερμανίας στους «Insiders»

Ήταν τόσο σκοτεινά που δεν μπορούσε να δει την έκφραση του στον καθρέπτη εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, του 2006. Ο ήχος του τηλεφώνου είχε καταργήσει την άμωμη γαλήνη στο δωμάτιο του Γιούργκεν Μπούζμαν. Σηκώθηκε από το κρεβάτι του σαν άρρωστος που έπρεπε να φανεί θαρραλέος. Ήταν μία μετά τα μεσάνυχτα όταν θα άλλαζε δια παντός η ζωή του καθηγητή του αθλητικού πανεπιστημίου της Κολωνίας. «Στο τηλέφωνο ήταν ο τηλεοπτικός παραγωγός, Ούλι Φογκτ. Ένας παλιός μου φίλος, ο οποίος εκείνη την στιγμή βρισκόταν μαζί με τον Γιούργκεν Κλίνσμαν. Ο (τότε) προπονητής της Εθνικής Γερμανίας αναζητούσε έναν τρόπο για να αναλύσει τις 31 ομάδες του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου και πίστεψε ότι θα μπορούσα να βοηθήσω» θυμάται ο Μπούζμαν, ο οποίος σήμερα έχοντας συμπληρώσει 6 χρόνια ως ο… Insider της αντιπάλου της εθνικής Ελλάδας την Παρασκευή, της Γερμανίας μιλά στους «Insiders» για όλα εκτός από το… αποτέλεσμα του προημιτελικού. «Μην περιμένεις να σου πω τίποτα για αυτό» λέει ο συνεργάτης της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο οποίος με τον συνάδελφο του στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας, Στέφαν Νοπ έχουν «στήσει» ένα ευρύ δίκτυο 50… «κατασκόπων» φοιτητών, που αναλύουν μέχρι φυσικής… εξαντλήσεως τους προσεχείς αντιπάλους της «νατσιοναλμάνσαφτ». Αυτή η ομάδα του πανεπιστημίου της Κολωνίας αποτελεί την κρυφή πηγή γνώσης του Γιόακιμ Λεβ!

 

Τα 25 DVD και οι 800 σελίδες αναφοράς

 

Το 2006 ο Γιενς Λέμαν απέκρουσε δυο πέναλτι στον προημιτελικό με την Αργεντινή, που είχε οδηγηθεί στην κλειστοφοβική διαδικασία, έπειτα από την παράταση. Έχοντας μελετήσει την συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών της «μπιανκοτσελέστε» η εντολή προς τον Λέμαν ήταν να πέσει δεξιά στο πέναλτι του Αγιάλα. «Αν ξαναδεί κανείς το βίντεο εκείνου του αγώνα θα αντιληφθεί ότι ο Λέμαν έπεσε σωστά σε όλα τα πέναλτι. Κάτι που δικαίως μας πιστώθηκε». Η πρόκριση κατακτήθηκε. Όχι όμως και το Παγκόσμιο Κύπελλο, που κατέληξε στα χέρια των παικτών της Ιταλίας, οι οποίοι απέκλεισαν στον δραματικό ημιτελικό την Γερμανία.  Η δουλειά του Μπούζμαν και του Νοπ εκτιμήθηκε και η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει αυτό το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ. Σήμερα σχεδόν 50 φοιτητές προσεγγίζουν με μια… «νοσηρή» ματιά χειρουργού τα παιχνίδια των πιθανών αντιπάλων της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας. Με το βλέμμα να διστάζει ανάμεσα στην οθόνη του υπολογιστή και αυτήν της τηλεόρασης οι 50 φοιτητές εξετάζουν με σχολαστικότητα ιεροεξεταστή την παραμικρή λεπτομέρεια του παιχνιδιού και την κατηγοριοποιούν στον υπολογιστή τους. Οι πληροφορίες διοχετεύονται και αναλύονται ενδελεχώς και κατόπιν αποστέλλονται στον βοηθό του Γιόγκι Λεβ, Χάνσι Φλικ και τον επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Εθνικής Γερμανίας, Ουρς Ζίγκενταλερ. «Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία παραδώσαμε 25 DVDs και μια αναφορά περίπου 800 σελίδων» θυμάται ο Μπούζμαν, του οποίου το μυαλό δουλεύει πυρετικά ενώ επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Ο Φλικ και ο Ζίγκενταλερ αξιολογούν τις πληροφορίες και γνωστοποιούν στον Λεβ τα σημαντικά στοιχεία του κάθε αντιπάλου, βοηθώντας έτσι στην κατάστρωση στρατηγικής για το κάθε παιχνίδι.

 

Η εθνική ποδοσφαιρική φιλοσοφία

 

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Κολωνίας προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους. Παρά ταύτα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Το ποδοσφαιρικό τους παρελθόν είναι το σημαντικότερο εξ αυτών. Η συνέντευξη που θα χρειαστεί να περάσουν από τον Μπουζμαν και τον Νοπ διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο, καθώς εκεί αποδεικνύεται αν διαπνέονται από τις αρχές της φιλοσοφίας του πρότυπου «κατασκοπευτικού οργανισμού». Έπειτα από την επιλογή είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν σεμινάρια στο πανεπιστήμιο ενώ θα συναντηθούν αρκετές φορές με τον Φλικ και τον Ζίγκενταλερ. «Οι φοιτητές μας πρέπει να αντιληφθούν σε βάθος και να υιοθετήσουν την εθνική μας ποδοσφαιρική φιλοσοφία» λέει ο Μπούζμαν. «Μπορεί να μην πληρώνονται αλλά είναι χαρούμενοι διότι λαμβάνουν μέρος στην έρευνα μας, πραγματοποιώντας την πρακτική τους. Επιπλέον η ποδοσφαιρική ομοσπονδία τους κάνει κάποια συμβολικά δώρα. Όλοι τους παρέλαβαν μια αυθεντική εμφάνιση της ομάδας, ενώ στο τέλος του πρότζεκτ, εφόσον το επιθυμούν θα λάβουν συστάσεις από εμένα, τον Λεβ και τον Όλιβερ Μπίρχοφ. Επίσης κάθε φορά που μας επισκέπτονται ο Φλικ και ο Ζίγκενταλερ καταλήγουμε σε ένα δείπνο, το οποίο πληρώνει η ομοσπονδία»

 

Η ομαδική δουλειά της Ελλάδας

 

Ο Μπούζμαν, καθηγητής πλέον στο αθλητικό πανεπιστήμιο της Κολωνίας, αλλά και παλιός προπονητής σε ερασιτεχνικές ομάδες μιλά με την φινέτσα επαΐοντος. Στήνοντας αυτό το πρότυπο εργαστήρι ανάλυσης έχει βοηθήσει συντελεστικά την Γερμανία να φτάσει στο υψηλό, σημερινό της επίπεδο. «Το αναγνώρισε και σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Λεβ και αυτό αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για όλους μας. Πλέον στην διάθεση του τεχνικού επιτελείου υπάρχει μια ομάδα 6 με 8 ατόμων, οι οποίοι είναι άμεσοι συνεργάτες μας και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τα αιτήματα του Λεβ για συγκεκριμένες πληροφορίες ή ανάγκες για έναν αντίπαλο. Εκπληρώνουμε αυτά τα αιτήματα πολύ γρήγορα» λέει ο Μπούζμαν, που έπειτα από τόσα χρόνια μελέτης του ποδοσφαίρου, με μοναστηριακή αφοσίωση, έχει καταλήξει στα στοιχεία που θα πρέπει να έχει μια ομάδα για να εκπληρώσει τον στόχο της. «Φυσική κατάσταση, ατομική ικανότητα, τακτική αλλά πάνω από όλα η ομαδικότητα. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο για μια ομάδα. Για παράδειγμα η ατομική ικανότητα των Ολλανδών είναι αναντίρρητη. Όμως, δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα παιχνίδι σαν ομάδα. Επειδή δεν είναι ομάδα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία κατάφερε να προκριθεί χάρη στην ομαδική της δουλειά. Καθένας από τους παίκτες της δουλεύει πολύ σκληρά ο ένας για τον άλλον». Φυσικά, όπως παραδέχεται και ο ίδιος οι αναλύσεις του δεν μπορούν να οδηγήσουν από μόνες τους μια ομάδα στην νίκη. Αποτελούν όμως ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του κάθε προπονητή.

«Θα ήταν πολύ βαρετό αν εξαιτίας της δουλειάς που κάνουμε θα εξαφανίζαμε τις εκπλήξεις από το ποδόσφαιρο. Σε αυτό το άθλημα, η δυνατότερη ομάδα πιθανόν να νικήσει στα 4 από τα 5 παιχνίδια. Αλλά μπορεί να ηττηθεί στο αποφασιστικό παιχνίδι για μια σειρά από λόγους. Αυτή είναι η ομορφιά του αθλήματος, αλλιώς θα στέλναμε κάθε φορά το τρόπαιο στο Μόναχο»

 

Οι νυχτερινές βάρδιες για την Ελλάδα

 

Το παιχνίδι της Παρασκευής δεν ήταν αναμενόμενο, όπως ομολογεί ο Γιούργκεν Μπούζμαν. «Δεν περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα προκριθεί στα προημιτελικά. Την παρακολουθούμε σχολαστικά από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Έχουμε καταγράψει τα γενικά χαρακτηριστικά της, όπως και των παικτών της και έχουμε ήδη παραδώσει την ανάλυση μας στον Λεβ. Μην περιμένεις, όμως, να σου πω τίποτα για αυτό». Ο Μπούζμαν έχει παρακολουθήσει τα περισσότερα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά όπως αποκαλύπτει:  «δεν μου έχει κάνει κάτι ιδιαίτερη εντύπωση. Περίμενα ότι οι Ιταλοί θα ήταν αρκετά δυνατοί παρά τα σκάνδαλα. Είναι πραγματικοί επαγγελματίες. Είχαμε διαπιστώσει ότι οι Ολλανδοί εμφανίζουν έλλειμμα ομαδικού πνεύματος καθώς είχαν και αρκετά κενά στην άμυνα τους. Εκεί εδράζεται και η κύρια δουλειά μας. Η ποιοτική ανάλυση. Οι επαφές με την μπάλα μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τους πάντες. Είμαι πεπεισμένος ότι στο σημερινό παιχνίδι πρέπει να αναλύουμε εξαντλητικά και τους 10 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο γήπεδο για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες μιας ομάδας» υποστηρίζει ο Μπούζμαν, ο οποίος θεωρεί ότι: «Ισπανία και Γερμανία είναι οι δυο καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα κατακτήσουν και το τρόπαιο» λέει ο Insider της Γερμανίας, που με την δουλειά του φροντίζει να ξεδιαλύνει τις παραλυτικές αμφιβολίες για τους αντιπάλους, φέρνοντας τον Λεβ και τους παίκτες του ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο…