Επιτέλους, πάρτε το ψηφιακό όπλο στα χέρια σας!

Στο τελευταίο βιβλίο που διάβασα, το «Οπλο μετά μουσικής», ένα μυθιστόρημα του Jonathan Allen Lethem, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα, οι άνθρωποι δεν ακούν ούτε βλέπουν πλέον ειδήσεις. To ραδιόφωνο παίζει μόνο μουσική, συνήθως δυσοίωνη, και πάντως πάντα ορχηστρική, δίχως φωνές. Και οι άνθρωποι συντηρούνται ψυχολογικά χάρη στις «ναρκωτικές» ουσίες που ελεύθερα, έως και υποχρεωτικά, λαμβάνουν καθημερινά. Σνιφάρουν ουσίες σαν το «Λησμονόλ», για να ξεχνούν. Προς τα εκεί πηγαίνουμε. Στην πραγματικότητα, θα ήταν καλύτερα να επιδιώξουμε, οι Ελληνες, τη δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος. Με μια ζωή δίχως ειδήσεις σαν αυτές που σήμερα αναγκαστικά καταναλώνουμε, με πολλή μουσική και πολλά βιβλία στα χέρια.

 

Με ένα πρόχειρο γκάλοπ στο περιβάλλον μου ήρθα μπροστά στη διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων προστατεύουν τον εαυτό τους μένοντας μακριά από τα δελτία ειδήσεων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Καλό βήμα, αλλά δεν αρκεί. Στην ψηφιακή εποχή ο Ελληνας έχει ένα τεράστιας ισχύος όπλο, το οποίο επιμένει να αφήνει αναξιοποίητο: τις μετρήσεις, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Αν η κρίση γεννήσει έξυπνους και απαιτητικούς καταναλωτές ενημέρωσης σε sites και λοιπές ψηφιακές εφαρμογές για σταθερές και mobile συσκευές, ο χάρτης των media θα αλλάξει, διότι οι εκδότες θα αναγκαστούν να αλλάξουν ή θα εξαφανιστούν.

 

Ιδιου περιεχομένου απάντηση δίνω σε όσους με ρωτούν ποια sites εμπιστεύομαι για την γενική ή την αθλητική ενημέρωσή μου: Φίλε, έχεις φτιάξει λογαριασμούς στο facebook και το twitter, έχεις internet. Παρ’ τα επιτέλους στα χέρια σου και αξιοποίησε τη δύναμή σου. Διαφορετικά, είναι δεδομένο, το διδάσκει η ιστορία, δεν πρόκειται να αλλάξεις τη μοίρα. Ούτε τη δική σου, ούτε του τόπου σου.

 

Πολύ πρόσφατα είδα το «the book of Eli». Είναι πολύ διδακτικό το πρώτο μέρος της ταινίας. Θα ήθελα να μη ζήσω σε ένα περιβάλλον σαν αυτό του σκηνικού της. Εσείς;

 

* Το «όπλο μετά μουσικής» είχε κυκλοφορήσει το 2009 από τα «Ελληνικά Γράμματα», γι’ αυτό και θα χρειαστεί σαφάρι για να το βρείτε. Αξίζει όμως τον κόπο.